Domowe, naleśniki zapiekane z serkiem waniiowym!...
Serdecznie wszystkich witam! Miło mi, że jesteście.
Dzisiaj zrobimy pyszne, opiekane naleśniki z serkiem waniliowym, którymi zachwycisz rodzinę i znajomych. Przepis i przygotowanie są bardzo proste, więc myślę, że wszysty sobie poradzicie. Po krótkim wstępie zapraszam do gotowania!
Czas przygotowania: 50 minut
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4
Składniki:
NALEŚNIKI
- 500 ml mleka 3,2%
- dwa jajka
- szczypta soli
- jedno opakowanie cukru wanilinowego
- 180\200 gram mąki pszennej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
NADZIENIE
- 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym - niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego SOS - 1 opakowanie śmietany ekstrakremowej 12% - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 40 g cukru pudruPrzygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki razem miksujemy, odstawiamy na pół godziny i smażymy cienkie naleśniki (10-11 szt.) na patelni (przed smażeniem pierwszego naleśnika smarujemy patelnię olejem za pomocą ręcznika papierowego).
Przygotowanie nadzienia:
Na usmażone naleśniki nakładamy 2 łyżki serka waniliowego, zwijamy je w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym niewielką ilością rozpuszczonego masła.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki razem wymieszać. Zwinięte w rulon naleśniki polewamy sosem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 minut do momentu zrumienienia się sosu.
Jak podawać?
Naleśniki można podawać ze świeżymi owocami (malinami, truskawkami, borówkami, jagodami).
SMACZNEGO!!!
Dodaj komentarz